قطعه ای است که برای نوازندگی ساز ساخته می شود و معمولا نوازنده آن را به تنهایی اجرا می کند و غالبا برای ایجاد تنوع و احتراز از یکنواختی اجرای آوازها و برای نشان دادن مهارت نوازنده ساخته می شود
لینک دانلود آهنگهای جدید راپ فارسی . موسیقی روز دنیا و آلبومهای هیچکس و پیشرو zedbazi . نقد و تحلیل آهنگهای ایرانی . موسیقی کلاسیک هم موجود است .
Sunday, September 5, 2010
Friday, September 3, 2010
تصنیف
معمولترین و رایج ترین قطعات ساخته شده تصنیف است . اصطلاح تصنیف در سده های هشتم و نهم هجری قمری بجای قول و غزل به کار می رفته است . قول و غزل از انواع اشعاری که دارای وزن عروضی بوده اند تشکیل شده که با الحان موسیقی می توانستند آنها را بخوانند . در موسیقی تصنیف عبارت است از آهنگهای کوتاهی که همواره با شعر توام بوده و کلمات روی مضامین و معانی خاص ساخته شده باشد .
خواندن تصنیف همانند آواز به تخصص نیاز دارد و مستلزم آشنایی خوانند . با میزانهای ضرب می باشد .
Wednesday, September 1, 2010
مفهوم ردیف
ردیف در لغت به معنای چند تن یا چند چیز که پشت سر هم قرار می گیرند می باشد و در اصطلاح موسیقی ترتیب پیوستگی گوشه هاست که شامل درآمد آواز و گوشه های اصلی است و در واقع نظم نواختن گوشه ها را می رساند . ردیف ، مظهر اصلی و قلب موسیقی ایرانی و شاهکار نبوغ موسیقیائی ملت ایران است و شاخصی است که بواسطه آن موسیقی ایرانی از تمام موسیقی های دیگر تمایز می یابد .
Sunday, August 29, 2010
مفهوم گوشه
گوشه ها بافتهای موسیقیائی هستند که اجرا کننده به بکار بردن آنها به عنوان دستمایه طبق ردیف و سبک و روش روایت شده ، ایجاد قطعاتی مانند پیش درآمد ، تصنیف ، رنگ ، چهار مضراب و غیره را می نماید .
بنابراین جایگاه و نقش آن بیشتر از ملودی است . هر گوشه در هر دستگاهی دارای اسمی خاص است . همانقدر که یک گوشه می تواند دارای شخصیت وزنی یا ملودی متفاوتی شود نامی احراز می نماید . ردیف در واقع نظم و نواختن گوشه ها را می رساند و برای آفرینش ملودی ها تازه و بداهه نوازی و داهه سرائی بعنوان الگو مورد استفاده قرار می گیرد .
Thursday, August 26, 2010
مفهوم دستگاه
دستگاه موسیقی عبارت است از : توالی نظام یافته قراردادی نمونه های قالبی موسیقائی به نام نغمه یا گوشه که در حوزه تونال آن دستگاه ترتیب یافته است . سابقا آهنگهایی که مطابق با سیستم هفت نغمه ای (هفت نتی) نواخته می شد خسروانی می گفتند . کلمه خسروانی در لغت به معنای ” سرود خوش ” است ولی در اصل ، خسروانی معنای ائم همه آهنگها و آوازهای خوش می باشد . به تدریج واژه خسروانی به دستان و سپس به دستگاه تغییر یافت . طبقه بندی هفت دستگاهی که در قسمت قبل ذکر شد از حدود چهل سال قبل معمول بوده و ردیف های گوناگون موسیقی دانان دوره اخیر از قبیل درویش خان ، میرزا عبدالله و حسینعلی میرزا از روی همین ترتیب است .
Friday, August 20, 2010
روحوضی
بحث مورد نظر این یادداشت بداهه نوازی در موسیقی سنتی و نحوه ارائه آن است. در اصل نحوه ارائه موسیقی سنتی (که مبتنی بر ردیف دستگاهی است) مخصوصاً نوع بداهه آن احتیاج به شرایط خاصی دارد و از آنجایی که این موسیقی دارای بار معنوی فوق العاده ای است و در آن رابطه تنگاتنگی بین اجراکننده و مخاطب وجود دارد در زمره آن دسته از هنرهایی طبقه بندی می شود که رابطه هنرمند و مخاطبش از اهمیت خاصی برخوردار است یعنی بین این دو عامل رابطه ای حضوری، رودررو و عمیق حکمفرما است و حاوی ارتباطات تنگاتنگ معنوی و عاطفی است. به مفهوم بهتر بداهه نوازی دارای شرایط خاصی است که به طور کلی می توان آن را به دو دسته تقسیم کرد:
۱- شرایط روحی و درونی نوازنده (مثل تمرکز فکر، احساس ارتباط روحی و صمیمی بین خود و شنونده و غیره)
۲- شرایط بیرونی و محیطی (مثل قرارگرفتن نوازنده در بین مخاطبین و در فاصله ای نزدیک، عدم استفاده از میکروفن، تعداد اندک حضار، وجود محفلی کوچک و نسبتاً بسته و آرام و…) بدین ترتیب نوازنده در عالی ترین سطح اجرای موسیقی سنتی (یعنی بداهه نوازی) با فرورفتن در عوالم معنوی خود از طریق اجرای نغمه هایی مخاطب خود را در این سیر درونی همراه می کند و او را در تجربه معنوی خویش شریک می سازد و از سوی دیگر هنرمند از همین ارتباط نزدیک (که حتی صدای نفس شنونده در او اثر دارد) از مخاطب خود تاثیر می گیرد و این دو در طی طریق مشترکی که دارند به فضای روحانی و معنوی مشترکی هم دست پیدا می کنند بنابراین در بداهه نوازی یک نوع تبادل بین هنرمند و مخاطب صورت می گیرد. یعنی همیشه مخاطب جزیی از این موسیقی به حساب می آید که تقریباً به اندازه خود نوازنده اهمیت دارد.بنابراین این گونه تاثیرگذاری متقابل هم برای مجری آن و هم برای شنونده اش در بداهه نوازی امری ضروری و انکارناپذیر است و طرفین این رابطه باعث باروری و خلاقیت و ایجاد فضای معنوی مرتبط با هم می شوند. در واقع موسیقی وسیله ای جهت کشف و شهود به حساب می آید. تلنگر ابتدایی این کشف و شهود را هنرمند موجب می شود ولی تداوم آن را مخاطب و هنرمند هر دو باعث می شوند.اما امروزه عدم حضور هنرمند (به صورتی که اشاره شد) در بین مخاطبان، موجب شکاف عمیقی از این منظر بین آنها شده است. در واقع مخاطب به حال خود رها شده و با حضور هنرمند در میان خویش احساس بیگانگی می کند.امروزه حضور موسیقیدانان در بین مردم فقط از طریق اجرای کنسرت های چندهزار نفری امکان پذیر شده است. به طوری که کمترین تاثیر و تاثری را که باید در اجرای زنده بداهه نوازی (در حالت حقیقی اش) شاهد آن باشیم نیز اتفاق نمی افتد.لازم به توضیح است که «سازهای موسیقی سنتی بر بستر شرایط ویژه و نیازهایی خاص که تک نوازی و موسیقی مبتنی بر بداهه سرایی [یا بداهه نوازی] ایجاب کرده است طی دهه ها و سده ها تکامل یافته اند و در واقع [موسیقی سنتی] موسیقی فضای نسبتاً بسته و مجالس [کوچک] است.»۲
درحالی که اجرای کنسرت ها در فضای بزرگ و اغلب باز به وسیله سازهای سنتی آن هم با هدف بداهه نوازی به صورت مطلوب امکان پذیر نیست چرا که «سازهای سنتی صدایشان به تنهایی اغلب در حد متوسط یا کم»۳ قرار دارد، هر چند که با استفاده از میکروفن و وسایل صوتی صدای آنها را مرتفع می کنند ولی چون این وسایل همه صداهای واقعی ایجاد شده توسط ساز را منعکس نمی کنند به همان میزان از تاثیر صدای اصلی نیز می کاهند. در واقع تاثیر موسیقی مبتنی بر بداهه نوازی به وسیله عواملی شکل می گیرد که امروزه در سالن های کنسرت هیچ کدام از آنها وجود ندارد. یعنی در این حالت نه شرایط درونی در نوازنده به خوبی شکل می گیرد و شرایط بیرونی موجود در سالن های کنسرت نیز باعث عدم تاثیرگذاری موسیقی بر مخاطب و طبیعتاً نوازنده می شود.بنابراین هنرمند فقط موسیقی را ارائه کرده و مخاطب هم آن را می شنود و یک رابطه یک طرفه و سطحی بین این دو به وجود می آید به طوری که اگر ما همان اجرا را از طریق نوار کاست و صفحه (که غالباً کیفیت آن در مقایسه با کیفیت پایین صدابرداری در کنسرت ها، در حد بالایی است) بشنویم چه بسا تقریباً همان تاثیری را می پذیریم که در سالن کنسرت خواهیم پذیرفت. اکنون سئوالی که به ذهن می رسد این است که آیا حضور هنرمند به صورتی که مورد نظر ما در این یادداشت بود امروزه امکان پذیر است یا نه؟
Sunday, August 15, 2010
بداهه نوازی در موسیقی سنتی
روحوضی یا تخت حوضی اجرای موسیقی و نمایش در جشن هایی مثل عروسی و ختنه سوران در منازل و بر روی حوض های تخته پوش و مفروش است که به عنوان صحنه استفاده می شود.»۱ و همان طور که اجرای موسیقی مناطق در جایگاه اصلی اش معنی دارد به همان نسبت اجرای موسیقی آیینی در معابد و مساجد و لالایی مادر در کنار نوزاد معنای حقیقی پیدا می کند.
چنان که «در روحوضی یا تخت حوضی اجرای موسیقی و نمایش در جشن هایی مثل عروسی و ختنه سوران در منازل و بر روی حوض های تخته پوش و مفروش است که به عنوان صحنه استفاده می شود.»۱ و همان طور که اجرای موسیقی مناطق در جایگاه اصلی اش معنی دارد به همان نسبت اجرای موسیقی آیینی در معابد و مساجد و لالایی مادر در کنار نوزاد معنای حقیقی پیدا می کند. پس موسیقی سنتی نیز باید در شرایط و جایگاه اصلی خویش ارائه شود. اساساً محتوای موسیقی، شنونده خاص خویش و نوع شنونده نحوه ارائه آن را مشخص می کند. همچنین محتوا، جایگاه طبقه بندی موسیقی و چه بسا گاهی اوقات شرایط اجتماعی حاکم بر جامعه محتوای آن را معین می کند. بنابراین این پارامترها در همدیگر تاثیرگذارند به طور کلی ترازهای اولیه ای که در ذهن انسان های گذشته پدیدار می شده متناسب با نوع زندگی آنها بوده و اغلب حالت جمعی داشته است تا به Publish Postشکل کنونی درآمده.
Tuesday, August 10, 2010
دستگاه های موسیقی ایرانی
بانگ گردشهای چرخ است اینکه خلق
می نوازندش به تنبور و به حلق
ما همه اجزای عالم بوده ایم
در بهشت آن لحن ها بشنوده ایم.
(مولانا)
Monday, August 2, 2010
محمد نوري درگذشت
ر دههي بيست "محمد نوري" در همين سالها _سنين نوجواني_ با خواندن اشعار نوين کار خوانندگي را آغاز کرد. او طي سالهاي بعد با تکيه به تحصيلات هنرستاني و دانشگاهي خود توانست هويت مستقلي به انديشه و گرايشاش ببخشد. محمد نوري در مصاحبهي دربارهي راز ماندگاريش گفته بود: " من هرگز خود را در اوج نديدهام. با زيربنايي سست هم مي توان به اوج رفت، ولي ماندن در قله، كار هر كس نيست، كار ما هم نيست، آن كه بسرعت اوج مي گيرد، با همان سرعت سقوط مي كند. رمز ماندگاري در همين است كه طوري بايد به اوج رفت كه بيبرگشت باشد. "
Tuesday, July 13, 2010
موسیقی ایرانی
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فرهنگ و هنر - موسيقي
سرويس: فرهنگ و هنر - موسيقي
کنسرت حسام الدين سراج که قرار بود طي سه شب در روزهاي 18، 19 و 20 تير ماه در کرمانشاه برگزار شود، لغو شد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)منطقه کرمانشاه، اين كنسرت كه قرار بود به همت جمعيت دانشجويي خيريه امام(علي) در کرمانشاه برگزار شود، ديشب در اولين شب اجرايش لغو شد.
طبق مشاهده خبرنگار ايسنا، شب گذشته که اولين شب اجرا اين کنسرت بود، افرادي که بليت اين کنسرت را در دست داشتند به تالار «انتظار» محل برگزاري اين کنسرت مراجعه کردند اما عدهاي با تجمع مقابل اين تالار مانع از حضور مردم شدند و بالاخره پس از گذشت مدتي از سوي مسئولين اعلام شد، برگزاري اين کنسرت در امشب و شبهاي آتي لغو شده و افرادي که بليت تهيه کردهاند از روز يکشنبه ـ 20 تير ماه ـ با مراجعه به مکانهايي که بليت کنسرت را تهيه کردهاند، ميتوانند مبالغ پرداختي را پس بگيرند.
حسامالدين سراج نيز پس لغو كنسرتش در گفتوگويي با خبرنگار موسيقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با تاييد اين مطلب گفت: شب گذشته عدهاي جلوي در سالن «انتظار» را زنجير بستند و به مردمي كه براي ديدن كنسرت آمده بودند، اجازه ورود به سالن ندادند و ما هم نتوانستيم براي اجرا وارد سالن شويم.
وي با ابراز تاسف از اين اتفاق توضيح داد: بهدعوت يک جمعيت خيريه و جهت کمک به ايتام قصد برگزاري اين کنسرت را داشتيم و در واقع يک وجه اين برنامه کار انساني بود و يک وجه ديگر آن كار فرهنگي و برگزاري موسيقي سنتي ايراني بود که متاسفانه با اين عمل انساني و فرهنگي، مخالفت شد.
سراج معتقد است:عدهاي با اين کار خود به اسم مذهب به مردم و ما توهين کردند.
وي در ادامه با بيان اينکه برگزاري کنسرت در کشور ما از گرفتن مجوز تا کرايه سالن و ... خيلي سخت است، تصريح كرد: حال اينكه كنسرتها اينگونه لغو شود، خيلي تاسف برانگيز است.
سراج در بخش پاياني سخنانش گفت: امروزه در کشور فضا براي برگزاري کنسرت پاپ بازتر از کنسرت موسيقي سنتي است، در حاليکه بايد موسيقي سنتي را که جزيي از فرهنگ ماست اشاعه دهيم که با اين روند فکر ميکنم موسيقي سنتي به تعطيلي بينجامد.
اين هنرمند، اين روند را در بيانگيزگي دانشجويان رشتههاي موسيقي نيز بيتاثير ندانست.
در ادامه محمدحامد پورجعفري، مسئول برگزاري کنسرت در کرمانشاه نيز درگفتوگويي با ايسنا با بيان اينکه با سختي فراوان مجوز برگزاري اين کنسرت را از وزارت ارشاد گرفتهاند، اظهار داشت: براي هماهنگي با گروه «بيدل» و آقاي سراج زحمات زيادي متحمل شديم، اما به راحتي يک عده قانون شکن مانع برگزاري اين کنسرت شدند و دو ماه دوندگي ما از بين رفت.
پورجعفري افزود: کار ما کاملا قانوني بود و مجوز داشتيم و سئوال ما اين است مسئولين به جاي برخورد با اين افراد، چرا با مسامحه با آنان برخورد ميكنند، چرا بايد حق ما به اين راحتي از بين برود.
وي عنوان کرد: مطمئنا اين حرکات بازخورد منفي نسبت به کرمانشاه ايجاد ميکند و باعث خواهد شد ديگر گروه هاي هنري نيز نسبت به کرمانشاه ذهنيت خوبي نداشته باشند.
وي گفت: قرار بود تمام عوايد حاصل از اين کنسرت صرف امور خيريه شود و با درآمد آن بچههاي خانوادههاي تحت پوشش جمعيت خيريه امام علي(ع) که تاکنون به مشهد مقدس سفر نکرده اند را به اين سفر اعزام کنيم که با اين کار همه برنامهها از بين رفت.
پورجعفري ادامه داد: با وجود اينکه آقاي سراج قبول کرد براي برپايي اين کنسرت هيچ مبلغي دريافت نکند، باز هم حدود 21 ميليون تومان هزينه کردهايم و نميدانيم چه کسي بايد پاسخگو باشد.
وي در خصوص بليتهاي فروخته شده نيز گفت: مسئولين ارشاد خودشان اعلام کردند، اين افراد از روز يکشنبه براي بازپسگيري بهاء پرداختي مراجعه کنند و هيچ هماهنگي با ما در اين رابطه نشده، ضمن اينکه تمام اين پولها هزينه شده است.
پورجعفري گفت: چند روز پيش کنسرت پاپ در کرمانشاه برگزار شد و هيچ ممانعتي از اجرا آن به عمل نيامد، اما با برگزاري اين کنسرت سنتي مخالفت شد و اين موضوع جاي سئوال دارد.!
Friday, July 2, 2010
Friday, June 25, 2010
Thursday, May 6, 2010
میوز از رادیو هد بهتر است
گروه پر طرفدار میوز که با آخرین آلبوم خود به نام Black Holes And Revelations فصل جدیدی را در دوره کاری خود آغاز کرده است ، به تازگی کنسرت هایی به راه انداخته که در آنها به سیاست های جنگ طلبانه آمریکا و غرب اعتراض میکند. این کنسرت ها با استقبال عمومی مواجه شده است.متن زیر نوشته منتقد سرشناس کرتیس سوارتزن تر بر است که ترجمه عین آن را می خوانید....
عالی بود . یک شوی بی نظیر!! من بارها کنسرت رادیو هد را از نزدیک دیده ام و باید اذعان کنم که موسیقی میوز از انرژی بیشتر و قدرت مضاعفی برخوردار است . هر چند که مقایسه این دو گروه نمی تواند منصفانه باشد . رادیو هد بدون بهره گیری از عناصر موسیقی متال موفق می شود جمعیت را به هیجان بیاورد، در صورتی که میوز از تغییر سبک و گرایش به متال ابایی ندارد و هرگاه احساس می شود انرژی گروه رو به فرو کش است ، قطعه ای پر صدا آغاز می شود و جمعیت دوباره به وجد میایند. ناگفته نماند که میوز با استفاده صحیح از صداهای بلند و کارهای ترکیبی خود حتی در قطعات هارد راک ومتال از سطح یک گروه متال بالاتر میرود . این شو که در آراگون شیکاگو برگزار شد ، حس و حال غریبی داشت و از اواسط کنسرت تقریبا تمام جمعیت با گروه همصدا شدند .
کیبوردیست گروه بی نظیر بود و با نو آوری های خودش به اصوات خاصی رسیده بود که بسیار طبیعی بودند که قئی ترین قسمت هریک از آهنگ هایشان را کیبورد تشکیل میداد. البته قطعاتی که با پیانو اجرا شدند نیز حس وخال خودش را داشتند ومت که بجز خوانندگی ، پیانو و گیتار هم می زند ، در این کنسرت فوق العاده نشان داد و قدرت خود را به عنوان یک رهبر واقعی برای گروه ثابت کرد.
در این کنسرت نور پردازی و صحنه نیز فوق العاده بود. در پشت سر گروه ده ها صفحه تلویزیونی قرار داشت که هر یک تصاویر خودش را نشان میداد و فقط در لحظاتی همه با هم یک تصویر را پخش میکردند ...
گروه با آهنگ جذاب Take a bow آغاز کرد و با قطعه به یاد ماندنیthunder cydonia کار خود را به پایاین رسانید .این گروه جوان پس از اجرای آخرین آهنگ خود از تمام سیاست مداران دنیا خواستند که در برقراری صلح جهانی کوشا باشند.....
Tuesday, May 4, 2010
نقدی بر سوسن خانوم
سوسن خانم از جمله ارزشمند ترین آثار هنری یک سال گذشته است که توانست در اندک زمانی پس از عرضه به بازار موسیقی ایران گوی سبقت را از دیگر رقبایش ربوده و خود را به موسیقی ثابت مهمانی ها، اتوموبیل ها و Player های جوانان ایرانی بدل سازد. عوامل متعددی را میتوان در راه نیل به موفقیت این موسیقی بر شمرد که هر یک فضای تخصصی و جداگانه خود را طلبیده و از حوصله این بلاگ خارج است. بنده صرفاً به بررسی کلیپ ساخته شده بر اساس این موسیقی پرداخته و بررسی های بیشتر را به دیگر دوستان می سپارم. باشد که روشن گر اذهان شما خواننده عزیز گردد.
سوسن خانم بدون شک بیش از موزیکی چند دقیقه ایست تا بواسطه آن بالا و پایین پریده و بهانه ای برای رقصیدن با داف مربوطه در مهمانی های اخر هفته در دست داشته باشیم. این اثر حرف های بسیاری برای گفتن داشته که همگی ریشه در فرهنگ وآداب و سنن ما ایرانیان دارند و برای تک تک ما قابل لمس می باشند. یکی از عمده ترین دلایل موفقیت سوسن خانم رابطه ذهنی است که این کلیپ با بیننده اش بر قرار ساخته و او را در موقعیتی هایی قرار میدهد که حس هم خویش پنداری را به راحتی در او القا میکند. در این کلیپ میبینیم:
- علی رغم اصرار سه جوان رعنا مبنی بر "نگو نه نمیشه" و "نگو نمیخوام" از ابتدا تا انتها، همچنان سوسن خانوم بر تکرار "نه
نمیشه" و "نه نمیخوام" اصرار بی مورد ورزیده و با مخالفت بی تامل با هر آنچه میشنود یک تنه نقش منفی داستان را به دوش میکشد. کاری که جز از عهده یک دختر ایرانی بر نمی آید.
- کبوتر، گل سرخ و دستبند طلا و اصولاً هر آنچه بر طبق اصول باید قلب دختری را تکان دهد بر او بی اثر بوده و حتی نسبت به پس زدن هدایا که بر خلاف تمامی آموزه های اخلاقی-انسانی است واهمه ای از خود نشان نمیدهد.
- آنچه بیننده پیوسته در دستان سوسن خانوم میبیند گوشی موبایل او بوده و اصرار بی مورد سوسن خانوم به در دست داشتن این گوشی در حالیست که در تمامی این مدت هیچگونه SMS یا تماس تلفنی برای ایشان زده نمی شود و اینگونه به نظر میرسد که صرفاً به استفاده ابزاری از آن برای چُسی آمدن در برابر دیده دیگران میپردازد که این پوچی فطری دختران نیز خود خالی از تامل
نیست.
- نیت پاک قهرمانان اصلی داستان را در تمامی قسمت های "حرف بزنم با باباتون" و "میخوام بشم من دومادتون" موج میزند و روح جوانمردی را در سراسر کلیپ میدمد که این پایبندی به اصول اخلاقی و عرفی کوچکترین اهمیتی برای سوسن خانوم نداشته و برای لحظه ای هم پاسخ منفی او را در رد این خواسته به تعویق نمی اندازد.
- به نظر میرسد جوان گارسون که سینی حاوی انواع گیلاس را در دست دارد از قانون مستی و راستی تبعیت کرده و یکباره زبابه بیان تمامی آمال و آرزوهای خود در ارتباط با سوسن خانوم می گشاید. اینکه فارغ از سوسن یا اعظم بودن، نهایت امر هر زنی جوجه کشی و پوشیدن دامن کوتاه و در دست داشتن سوزن برای دوختن شلوار گل گلی کشی آقای خونه است واقعیت کلیدی و انکار ناپذیری است که دیر یا زود هر زنی با آن مواجه خواهد شد.
- استفاده به جا از عنصر شتر بر هر چه تاثیر گذارتر بودن این کلیپ افزوده است. گویی ارتباط ظریف میان سوسن خانوم و عشوه های شتری اش که به گونه ای جز لاینفک دختران ایرانی است جز با استفاده مستقیم از شتر امکان پذیر نمینمود و اینگونه به نظر میرسد که کارگردان کلیپ در آخرین دقایق آن سعی داشته است تا نقطه عطفی اگرچه دیرهنگام اما موثر در ارسال پیام به بیننده به کار بندد.
- مطمئناً فضاهای خاص کلیپ نیز حرف هایی برای گفتن دارند. نمای پایانی کلیپ که بیابانی خشک و بی آب و علف را به تصویر میکشد میتوان به عنوان فلش بک از روزگار مدرن به عصر بیابان نشینی در نظر گرفت که دلالت بر حکایت سوسن خانوم و کلاً تمامی خانوم ها داشته و میگوید این داستان نیز صرفاً روایتی امروزی از آنچه بوده است که پیش از این نیز همواره جریان داشته است. دیگر تعبیری که میتوان از نمای آخر کلیپ داشت این است که تمامی هر آنچه از ناز کردن ها و ناز کشیدن های جاری در کلیپ میبینیم چیزی جز توهمات سوسن خانوم و دیگر دختران نبوده که نهایتاً به پایان رسیده و به بیننده اینگونه نهیب میزند که عاقبت تمام عشوه گری ها و خود چُس کردن ها چیزی جز نیستی و نابودی نبوده و عاقبت این نوع افاده های پوچ جز جهنمی خشک و سوزان نخواهد بود.
نهایتا می توان اینگونه نتیجه گرفت که سوسن خانوم آیینه تمام قد دختران ایرانی است که در قالب روایتی 3:40 دقیقه ای و به زبان هر چه ساده تر پرده از راز زبان نفهم بودن دختر جماعت در این دیار برداشته و لاجرم بر دل میشیند.
پریسا رشید خانی
Monday, May 3, 2010
ابلیس و فلاکت
آهنگ رپ فارسی با صدای ابلیس و فلاکت با لینک دانلود
همه خبردار وايستين کنار گوش تيزو چشما بيدار
اومدن حسين و شاهين تو ميدون شما کجايين
رپ فارس چهار پايست يکيش دست منه هرچی شاخ بازی در اوردی بسه بچه
همه وايستين کنار پس تک اکثر بازی پس از سر حتّی ميش...م من شاخت صد در صد نگير عکس از من
ميدونم ميتونم ميشم مشهور تر
تو بازی رازی موندی باقی
شايد بايد تير زد سايت
واسه کل نمی بينمت در حدّی اگه کل کردی بدون بد کردی راه راستتونو شما کج کردين
اگه سگ بخواد ميشم از سک بدتر اگه رگ بخواد ميزنم رگ اوّل
پس رپ فارس واسه من عزيز چونکه کلمات من توش نقش يه بمبه
اگه بيتو بزاری واسم با يه ميکو با يه خودکاره بيکو کاری می کنم بشين از خود بی خود می بينی می برم رپو جلو بی تو
توی رپ فارس من همش زدم بيست تا تست زدم جلو از همتون توی اين پيسته ريس
آره این پيسته ريس توی رپ فارسه چرا شاخ ميشی قدرت دست ماست که
مثل برگ آسه توی رپ خداست که ابليس آره دادا حرف راسته
همه خبردار وايستين کنار گوش تيزو چشما بيدار
اومدن حسين و شاهين تو ميدون شما کجايين
هروقت من می کشم علف تو ذهنم مياد قافيه همش من با آدم نا خلف می پرم کافيه
ميخوام تو اوج نشگی باشم وقتی می نويسم شعر های من بهترينه وقتی که من نشه می شم
ببين وقتی ما فضاييم شعر نوشتن فازی ميده تو نشگی شعر می گيم و شنونده رازی ميشه
توی دست به قلم شدن ما برترين ما سرترين باور کردين که ما سريم ديگه نگين که ما بديم
از بيضه مالا بدم مياد می مالن بيضه منو سر تا پاشونو بزنی بيضه مالن در ميارن حرصه منو
نيستن نصفه منو می خوان تيکه پاره کنن اين تنمو بمالن به خاک بدنو تا ببينن مرگ منو
همه خبردار وايستين کنار گوش تيزو چشما بيدار
اومدن حسين و شاهين تو ميدون شما کجايين
شما کاراتون کاوره قالبه ثابته تا بره قابله ناظره ما بشه خيلی کار داره
توی قافيه کافيه بازيه شاکيه استاد توپاکو باز تو باش باهات به جا به خواسته خود تو تمرين کنم
جو زد هرکی با من حرف زد خز کرد رپو امّا زود رفت بد رفت حرف زد پشت سره من
اونا هستن توی فکر کشتنه من
چون بعد من داريم فرصته کم کسی نمی تونه برسه به قدرته من
حتی صحبتشم نکنين و نميدم بهتون فرصتشم
لايقه ماست توی رپ که خداست حالا هر کی که خواست سره جنگ بزاره جواب منفی به جاست
کاره سخت واسه ماست تاج و تخت مال ماست
برو صدتا بساز امّا نمی رسی به من آخه اشکه ناز
حرفام به جاست حتما که باز رقصت با ساز نمی خوره بدو برو عينشو بساز
همه خبردار وايستين کنار گوش تيزو چشما بيدار
اومدن حسين و شاهين تو ميدون شما کجايين
Saturday, May 1, 2010
Friday, April 30, 2010
Thursday, April 29, 2010
Sunday, April 25, 2010
هیچکس ا نقد و بررسی کار جدید سروش روز خوب می یاد
سروش هیچکس از پیشگامان و پر طرفدارترین رپرای رپ پارسی هست او رپری بود که مرامش همیشه زبانزد خاص و عام بوده و سروش همیشه رپری بوده که روی عقیدش وایستاده و به کسی کاری نداشته که کی چیکار میکنه و همیشه کار خودشو کرده . حتی اگه میدونسته که با انجام دادن اون کار مورد انتقادهای تند قرار میگیره . آهنگ یه روز خوب میاد جدیدترین کار هیچکس است که با حال و هوای روزای اخیر ایران سازگاری داره و آهنگساز این کارم مثل اکثر کارای دیگه سروش کار مهدیار آقاجانی هست و این آهنگ عیدی سروش به همه طرفداراش هست . در اینجا قصد داریم به نقد و بررسی این کار بپردازیم ولی قبل از اون به چند نکته از کارهایی که هیچکس تو این چند سال انجام داده پرداخته و بحث مختصری در مورد آهنگ قبلی هیچکس بنام زنده باد فلسطین خواهیم کرد .
بحث مختصر درباره آهنگ زنده باد فلسطین :
هیچکس به مالزی رفته بود که اونجا با چند رپر آمریکایی فیت داده و اون آهنگها مورد توجه اسپانسر آهنگ زنده باد فلسطین قرار می گیرد و به سروش پیشنهاد همکاری میدهد و او به عنوان رپر فارسی زبان در این موزیک شرکت میکند.
این آهنگ ، یک آهنگ صلح طلبی و ضد جنگ و خشونت است که از لحاظ فنی در سطح بالایی قرار داشت و استقبال بی نظیر مردم درسطح جهان نشان دهنده همین امر بود .
این حرکت بین المللی سروش گام بلند و قدرتمندی برای پیشرفت رپ و آشنا کردن مردم جهان با رپ فارسی و قدرت رپرهای ایرانی به شمار میرود. سروش بعد از مدتی کم کاری با این آهنگ نشان داد که واقعا پدر رپ فارس هست .
او با ابیات خیلی کم توانست منظور خود را به شنونده برساند و با فضاسازی مناسب فرد شنونده راکاملا در محیط قرار میداد . استایل زیبای سروش و طرز بیان کلمات او کاملا با بیت سازگاری داشت و میتوان گفت یکی از بهترینها در این پروژه بین المللی بود و چون مردم جهان بیشتر به استایل سروش توجه می کردند ، او در این آهنگ سعی کرده بود استایل خود رو قویتر از تکستش کند .
بر خلاف افکار اکثر شنوندگان این آهنگ تقریبا 2 یا 3 ماه پیش آماده شده بود ، ورژن 1 این آهنگ برای 1 سال پیش بود اما در این ورژن جدید سروش کاملا به مسائل کشورش پرداخته بود !
با اینکه سروش در چند سال اخیر کم کار شده است ، اما باز هم شایسته است که به او بگویند پدر رپ فارس . زیرا بیش تر از هر کسی در پیشرفت و جهانی کردن رپ فارسی زحمت کشیده است و با دو کار بین المللی (فیلم کسی از گریه های ایرانی خبر ندارد و آهنگ زنده باد فلسطین ) قدمهایی محکم برای جهانی کردن رپ برداشته است .
بررسی آهنگ :
این آهنگ به مدت زمان 4 دقیقه و 23 ثانیه و شامل سه ورس و یه اوترو و دو پل هست که هر پل متفاوت هست با پل دیگه ( مثال صدای تظاهرات) و هر پل ورس قبلی رو با ورس بعدی از نظر معنی به هم وصل میکنه .
ژانر شناسی :
آهنگ " یه روز خوب میاد " در ژانر سیاسی اجتماعی خونده شده و سروش سعی کرده تو این آهنگ به شنوندگانش و مردم امید به آینده بهتر رو بده و مردم رو برای رسیدن به هدف دعوت به اتحاد میکنه .
یه روز خب میاد که ما هم و نکشیم // به هم نگاه بد نکنیم
با هم دوست باشیم // و دست بندازیم روی شونه های هم آها
مثل بچگیا تو دبستان // هیچ کدوممونم نیستم بیکار در حال ساخت ساز ایران
واسه اینکه خسته نشیم این بار // من خشت میزارم تو سیمان
بعد این همه بارون خون // بالاخره پیداش میشه رنگین کمون
دیگه از سنگ ابر نمیشه آسمون // به سرخی لاله نمیشه اب جوب
موذن اذان بگو خدا بزرگه بلا به دور // مامان امشب واسمون دعا بخون
بررسی ورس 1:
ورس یک رو سروش با استایلی متفاوت نسبت به استایل همیشگیش خونده که این مساله به وضوح مشهوده . او در این ورس کلمات رو شمرده تر بیان میکنه . تکست کار مثل اکثر کارای معنی بسیار قوی داره و سروش تو این کار نیومده معنی رو فدای قافیه کنه و بیشتر تمرکز خودش رو روی معنی و پیام کار جمع کرده . نکته جالب در مورد کار سروش این هست که این ورس و این آهنگ در کل یه سیر داستانی رو طی میکنه و سروش داستان رو با ورس اول شروع میکنه و هر بیت با بیت بعدی ورس از نظر معنی دارای ارتباط نسبتا قوی هست و این یکی از نکات مثبت این آهنگ هست و سروش در این ورس از عبارت هایی استفاده کرده که برای خیلی از مردم نوستالوژیک هستند و این ورس بهترین ورس آهنگ هست .
تا جایی که یادمه این خاک همیشه ندا میداد // یه روز خوب میاد که هرج مرج نیست و تو شلوغیا
به جا فوش به هم شیرینی میدیم و زولبیا ، بامیه // همه شنگولیم و همه چی عالیه
فقط جایه رفیقامون که نیستن خالیه // خون میمونه تو رگ و اشنا ، نمیشه با آسمون و آسفالت
دیگه فواره نمیکنه لخته نمیشه // هیچ مادری سر خاک بچه نمیره
خونه پناهگاه نیست و بیرون جنگ // وای از تو مثل بم ویروونم
یا اصلا مثل هیروشیما بعد بمب //نمیدونم ، دارم اتیش میگیرم و اینو میخونم
پیش خودت شاید فکر کنی دیوونم // ولی یه روز خوب میاد اینو میدونم .....
بررسی ورس 2 :
ورس دوم بعد از یه پل با صدای تظاهرات که ورس اول رو به ورس دوم ارتباط میده شروع میشه و استایل سروشم تو این ورس کمی تغییر میکنه و نسبت به ورس اول محکم تر میشه و به نوعی حس سخنرانی هایی که به مردم امید میده رو برای شنونده تداعی میکنه ولی از نوع رپش و با قافیه و وزن. تکست این ورس هم همانند ورس اول از نظر معنی قوی هست . شاه بیت این آهنگ " خون میمونه تو رگ و اشنا، نمیشه با آسمون و آسفالت ؛ دیگه فواره نمیکنه لخته نمیشه ؛هیچ مادری سر خاک بچه نمیره ؛ خونه پناهگاه نیست و بیرون جنگ " تو این ورس قرار داره .
راستی وقتی یه روز خوب میاد // شاید از ما چیزی نمونه جز خوبی ها
ناامن و خراب نیست همه چی امن و امان //کرما هم قلقلکمون میدن میشیم شاد روان هه
اسمون به چه قشنگه // کنار قبر سبزه چمنه
هیچ مغزی نمیخاد در ره // فقط اگه صبر داشته باشی حله
دست اجنبی کوتاس از خاک // نگو اووه کو تا فردا
اگه نبودم میخام یه قول بدی بهم // که هر سربازی دیدی گل بدی بهش
دیگه هیچ مرغی پشت میله نیست // هیچ زنه ازاده ای بیوه نیست
دخترم بابات داره میاد خونه // آره برو واسه شام میز بچین
بررسی ورس 3 :
ورس سوم هم سیر داستانی آهنگ رو طی میکنه و سروش در این ورس داستان رو با جمع بندی و نتیجه گیری ورس ها و آهنگ ، تموم میکنه . استایل سروش باز همانند ورس اول و دوم هست ولی با این تفاوت که امید به آینده رو میشه تو صدای سروش احساس کرد و خنده تلخ سروش در اواسط این ورس حال آدم رو کلا یه جوری خاصی میکنه که قابل شرح و توضیح نیست . در کل هیچکس این ورسم مثل کل آهنگ بسیار کم نقص و خوب اجرا میکنه و در این ورس هم از کلمات نوستالوژیک استفاده می کنه .
اكنون جنگ داخلي با دشمن داخلي و همواره در اين نهضت ، جنگ در صحنه خارجي و مبارزه با دشمن خارجی غالبا به پيروزي منجر ميشه و در صحنه داخلي و با دشمنان داخلي شکست می خوره ؛ یه روز خوب میاد .
بررسی اوترو :
اوترو این آهنگ بخشی از یکی از سخنرانی زنده یاد دکتر علی شریعتی استفاده شده که با توجه به موضوع آهنگ بسیار همگون هست و در آخر هم سروش عبارت یه " روز خوب میاد " رو دوباره تکرار میکنه و باز به شنونده امید میده.
بررسی فنی آهنگ :
خب بیت این کار همانطور که همه میدونند با ساز زنده (سنتی) ساخته شده نکته جالب و قوت این بیت استرینگ این بیت هست که واقعا یه فضای ملموس رو برای شنونده ایجاد میکنه از نظر تکست به نظر ما تو این موزیک هیچکس با گفتن از روز خوبی که قرار از راه برسه داره به شنونده اش امید میده ولی تو عمق این آهنگ یاس وافسردگی موج میزنه و جریان داره . یک جور نارضایتی و آشفتگی درونی شو از اوضاع موجود با این آهنگ بیان میکنه .
مشخصه ی بارز این تکست این هست که هیچکس از هیچ حزب و گروه و جریانی حمایت نمیکنه بلکه فقط آرزوی یکی شدن ویک پارچه شدن ازش استنباط میشه واین پیام کلی رو داره که باید به تفکرات و عقاید هم احترام بذاریم .
هیچکس تو این تکست و آهنگ دنباله جور کردن قافیه به اونصورت نیست بیشتر به نظر میاد دنبال بیان تفکرات و آمال ونظراتشه و تفهیم اون به شنونده اش هست و در بعضی از قسمت ها از طنز تلخی استفاده میکنه که تو کارای قبلی هیچکس هم مشاهده می شه .
خب از نظر استایل متفاوت و ساده نسبت به کارای گذشته هیچکس در این آهنگ دلیل اون این که می خواد کلمه به کلمه حرفاش رو به شنونده تزریق کنه و درک اون ساده باشه .
از نظر میکس و مستر این کار بنظر ما نقصی نداشت و در آخر واسه اینکه خسته نشید اینبار ما خشت میذاریم تو سیمان .
برسی کلی آهنگ :
آهنگ یه روز خوب میاد از هیچکس رو میشه به عنوان یکی از بهترین کارای سال 1388 نام برد و سروش با این آهنگ در آخر سال بار دیگه قدرت خودشو نشون داد و بهترین عیدی ممکن رو به هواداراش داد . مهدیار آقاجانی هم بار دیگه نشون داد که از آهنگسازان برتر رپ فارسی هست و سروش و مهدیار یه زوج موفق در رپ ما هستن . گروه متحدین برای سروش هیچکس رپر خوبمون آرزوی موفقیت و سر بلندی میکنه و امیدار هستیم که شاهد کارهای بیشتری از این قبیل باشیم و بار دیگه شاهد پر کار و فعال شدن سروش باشیم .
دانلود آهنگ :
کیفیت 192
تکست آهنگ :
ورس 1:
یه روز خب میاد که ما هم و نکشیم // به هم نگاه بد نکنیم
با هم دوست باشیم // و دست بندازیم روی شونه های هم آها
مثل بچگیا تو دبستان // هیچ کدوممونم نیستم بیکار در حال ساخت ساز ایران
واسه اینکه خسته نشیم این بار // من خشت میزارم تو سیمان
بعد این همه بارون خون // بالاخره پیداش میشه رنگین کمون
دیگه از سنگ ابر نمیشه آسمون // به سرخی لاله نمیشه اب جوب
موذن اذان بگو خدا بزرگه بلا به دور // مامان امشب واسمون دعا بخون
ورس 2 :
تا جایی که یادمه این خاک همیشه ندا میداد // یه روز خوب میاد که هرج مرج نیست و تو شلوغیا
به جا فوش به هم شیرینی میدیم و زولبیا ، بامیه // همه شنگولیم و همه چی عالیه
فقط جایه رفیقامون که نیستن خالیه // خون میمونه تو رگ و اشنا ، نمیشه با آسمون و آسفالت
دیگه فواره نمیکنه لخته نمیشه // هیچ مادری سر خاک بچه نمیره
خونه پناهگاه نیست و بیرون جنگ // وای از تو مثل بم ویروونم
یا اصلا مثل هیروشیما بعد بمب //نمیدونم ، دارم اتیش میگیرم و اینو میخونم
پیش خودت شاید فکر کنی دیوونم // ولی یه روز خوب میاد اینو میدونم .....
ورس 3:
راستی وقتی یه روز خوب میاد // شاید از ما چیزی نمونه جز خوبی ها
ناامن و خراب نیست همه چی امن و امان //کرما هم قلقلکمون میدن میشیم شاد روان هه
اسمون به چه قشنگه // کنار قبر سبزه چمنه
هیچ مغزی نمیخاد در ره // فقط اگه صبر داشته باشی حله
دست اجنبی کوتاس از خاک // نگو اووه کو تا فردا
اگه نبودم میخام یه قول بدی بهم // که هر سربازی دیدی گل بدی بهش
دیگه هیچ مرغی پشت میله نیست // هیچ زنه ازاده ای بیوه نیست
دخترم بابات داره میاد خونه // آره برو واسه شام میز بچین
اوترو :
اكنون جنگ داخلي با دشمن داخلي و همواره در اين نهضت ، جنگ در صحنه خارجي و مبارزه با دشمن خارجی غالبا به پيروزي منجر ميشه و در صحنه داخلي و با دشمنان داخلي شکست می خوره ؛ یه روز خوب میاد .
Saturday, April 24, 2010
نقد رپ ایرانی
موسیقی رپ در دههٔ ۱۹۸۰ میلادی و از میان موسیقی سیاه پوستان فقیر متولد شد. رپ در واقع یک نوع موسیقی اعتراضآمیز خیابانی است. این موسیقی از پیش پا افتادهترین، سهلترین و خیابانیترین کلمات استفاده میکند، بدون این که از حیث ادبی بتوان این نوع استفاده را نقد کرد. در نوشتن متن ترانههای رپ، هیچ الزامی برای رعایت قوانین ادبی وجود ندارد. موسیقی رپ به موضوعاتی از جمله: اختلاف طبقاتی، ریاکاری، دعواهای خیابانی، فرهنگ غالب جهانی و همچنین بحرانهای سیاسی میپردازد. کلام آن اگرچه قافیههایی ضعیف دارد و در نگاه بسیاری شعر ناب به حساب نمیآید، اما با همین سادگی و بی پیرایگی خود میکوشد معنایی دیگر از زندگی اجتماعی را به ما یادآوری کند، که بعدی از زندگی مردم کوچه و خیابان است. به نحوی میتوان گفت چارچوب تعیین شدهٔ موسیقی را که دارای قوانین سخت و مشخص است را خرد میکند تا موسیقی در دسترس عامی ترین افراد جامعه قرار گیرد.]
احتمال داده میشود که آهنگ «یک یاری دارم» از بدیع زاده اولین آهنگ رپ ایرانی باشد (با توجه به تنالیته و ساختار کلامی). اولین آهنگ رپ فارسی در سبک پاپ، توسط حسن شماعی زاده در اوایل دهه ۶۰ همراه فرزندش با مطلع شعر میدونم که دروغ میگی وقتی میگی که دوسم میداری سپس در اوایل دهه ۷۰ توسط گروه سندی با آهنگ مشهور پری و سپس در اواخر دهه ۱۳۷۰ خورشیدی در یک برنامهٔ تلویزیونی به نام «اکسیژن» در ایران پخش شد. این قطعه توسط شهاب حسینی مجری برنامه خوانده شد و تاحدودی مورد توجه قرار گرفت. تقریباً دو سال بعد از این رخداد، اولین آلبوم رپ فارسی در ایران توسط شاهکار بینشپژوه با نام اسکناس منتشر شد. این آلبوم که در سبک رپ طنز بود و اولین آلبوم رپ فارسی بود که در ایران با مجوز رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شد، چندان مورد استقبال وارد نشد.]
در مورد فعالیت گروههای زیرزمینی رپ فارسی در ایران، و گروههای رپ فارسی خارج از ایران، به دلیل پیچیدگی شرایط و تحت فشار بودن هنرمندان این سبک از موسیقی زیرزمینی، منابع موثق دال بر تاریخچه اصلی برنامه های ملاقات و نحوه شکل گیری گروه های ابتدائی هنرمندانی داخل مرزهای ایران شروع به کار کردند، برای عموم پخش نمی شود. احتمال داده میشود که در اواخر دههٔ هفتاد خورشیدی، سروش لشکری با نام مستعار هیچکس در داخل ایران، و بهنام میرخواه با نام مستعار دیو سپید در آمریکا اولین گروههایی از این دست باشند که به رپ فارسی پرداختند.
احتمال داده میشود که آهنگ «یک یاری دارم» از بدیع زاده اولین آهنگ رپ ایرانی باشد (با توجه به تنالیته و ساختار کلامی). اولین آهنگ رپ فارسی در سبک پاپ، توسط حسن شماعی زاده در اوایل دهه ۶۰ همراه فرزندش با مطلع شعر میدونم که دروغ میگی وقتی میگی که دوسم میداری سپس در اوایل دهه ۷۰ توسط گروه سندی با آهنگ مشهور پری و سپس در اواخر دهه ۱۳۷۰ خورشیدی در یک برنامهٔ تلویزیونی به نام «اکسیژن» در ایران پخش شد. این قطعه توسط شهاب حسینی مجری برنامه خوانده شد و تاحدودی مورد توجه قرار گرفت. تقریباً دو سال بعد از این رخداد، اولین آلبوم رپ فارسی در ایران توسط شاهکار بینشپژوه با نام اسکناس منتشر شد. این آلبوم که در سبک رپ طنز بود و اولین آلبوم رپ فارسی بود که در ایران با مجوز رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شد، چندان مورد استقبال وارد نشد.]
در مورد فعالیت گروههای زیرزمینی رپ فارسی در ایران، و گروههای رپ فارسی خارج از ایران، به دلیل پیچیدگی شرایط و تحت فشار بودن هنرمندان این سبک از موسیقی زیرزمینی، منابع موثق دال بر تاریخچه اصلی برنامه های ملاقات و نحوه شکل گیری گروه های ابتدائی هنرمندانی داخل مرزهای ایران شروع به کار کردند، برای عموم پخش نمی شود. احتمال داده میشود که در اواخر دههٔ هفتاد خورشیدی، سروش لشکری با نام مستعار هیچکس در داخل ایران، و بهنام میرخواه با نام مستعار دیو سپید در آمریکا اولین گروههایی از این دست باشند که به رپ فارسی پرداختند.
Subscribe to:
Posts (Atom)